![]()
|
III.Ünite: ÖĞRENME, DÜŞÜNME, BELLEK
1-ÖĞRENME
a-)Tanımı: Tekrar ya da yaşantı sonucu davranışta meydana gelen oldukça kalıcı değişikliliklerdir. Örneğin piyano çalmayı, çatal bıçak ile yemek yemeyi öğrenmek bedensek beceri kazanma biçiminde bir öğrenmedir. Fizik, kimya, psikoloji gibi derslerin bilgisini edinme bilgi kazanma şeklinde bir öğrenmedir. Ayakta kalan yaşlılara yer verme kalabalıkta yüksek sesle konuşmama toplusal tutum ve değerlerin kazanılması şeklindeki bir öğrenmedir.
Her davranış değişikliliği bir öğrenme değildir. Örneğin felç geçiren hastanın davranışları değişir. Fakat bu, öğrenme değildir. Öğrenme çoğu zaman duyum ve algı ile gerçekleşir.
*Olgunlaşma sonucu ortaya çıkan davranışlar öğrenme değildir. Örneğin ergenlik çağına gelmiş çocuğun sesinin kalınlaşması
*Fizyolojik güdülerin (iç dürtülerin) etkisi ile yapılan davranışlar öğrenme değildir. Örneğin açlık, susuzluk, uyku, cinsellik vb.
*İçgüdü davranışları öğrenme değildir. Örneğin arının bal yapması.
*Refleks davranışları (dış uyarıcılara doğuştan gösterilen basit otomatik tepkiler) öğrenme değildir. Örneğin göz bebeğinin ışıkta küçülmesi, bebeğin emme davranışı vb.
Öğrenmede duyu organlarının rolü büyüktür. Öğrenmelerimizin büyük çoğunluğu duyu organları ile başlar. Ör: Sıcak bir sobaya dokunduğunda elini çekmesini öğrenen çocuk dokunma duyumu sayesinde ütünün sıcak olduğunu öğrenir.
Sosyalleşme bireyin içinde yaşadığı toplumun değerlerini ve kurallarını kazanması sürecidir. İlk olarak ailede başlayan ve ölüme kadar devam eden bir süreçtir. Bireyin sosyalleşmesinde öğrenmenin rolü büyüktür. Öğrenme sayesinde birey toplumsal değer ve kuralları kazanır,toplumsal bir varlık haline gelir.
Öğrenmenin kaynağı; eğitim, öğretim ve kendi yaşantılarımızdır. Öğrendiklerimiz kendi yaşantılarımıza ve başkalarının geçmiş deneyimlerine dayanır.
Bu ünitenin devamı: BELLEK VE BELLEK SÜREÇLERİ >>
Aktif Ziyaretçi | 1 |
Bugün Toplam | 112 |
Toplam Ziyaret | 454190 |