
Süre / Ders Saati: 11 Oran (%): 15
10.1.1 Felsefenin anlamını açıklar.
İşleniş İle İlgili Açıklamalar / Etkinlikler: a) Çeşitli sorulardan (Bilgi nedir?, Bilinç nedir?, Öz bilinç nedir?) hareketle düşünmenin önemi ve gerekliliğinin tartışılması sağlanır. b) Felsefe (philosophia) terimi kapsamında geçen sevgi, arayış, bilgi, hakikat ve hikmet (bilgelik/sophia) kavramlarının felsefeyle ilişkisine değinilir. c) Farklı düşünürlerin (Platon, Aristoteles, el-kindî, Fârâbî, İbn Sînâ, I. Kant, K. Jaspers, Hilmi Ziya Ülken ve Takiyettin Mengüşoğlu) felsefe tanımlarına yer verilerek bu tanımların benzer ve farklı noktalarının belirtilmesi sağlanır. d) Bilişim teknolojileri kullanılarak “Filozof kimdir?” sorusuna ilişkin bir sunum hazırlanması ve sunumun sınıf ortamında paylaşılması sağlanır.
10.1.2. Felsefi düşüncenin özelliklerini açıklar.
Açıklamalar / Etkinlikler: a) Felsefi düşüncenin ortaya çıkışı üzerinde kısaca durulur. b) Felsefenin sorgulama, merak etme, şüphe duyma, hayret etme, yığılımlı ilerleme, eleştirel, refleksif, rasyonel, sistemli, tutarlı ve evrensel olma özellikleri vurgulanır. c) N. Uygur’un “Bir Felsefe Sorusu Nedir?” adlı makalesinden alınan veya derlenen bir metinden hareketle felsefi soruların özelliklerinin yorumlanması sağlanır.
10.1.3. Felsefenin insan ve toplum hayatı üzerindeki rolünü örneklerle açıklar.
Açıklamalar / Etkinlikler: a) Felsefenin bireysel ve toplumsal işlevlerine değinilir. b) Felsefe hayat ilişkisinin günlük hayattan örneklerle yorumlanması sağlanır. |